Kaj je life coaching?

Pogosto vprašanje, na katerega naletim, ko predstavljam svoje delo.

Na kratko Life coaching je definiranje poslanstva vaše duše oziroma vašega osebnega poslanstva. Je odkrivanje in razvoj vašega največjega potenciala. Je poiskati tisto, kar vas v življenju navdihuje, osrečuje in pomirja. Je prehod iz povprečja v odličnost.

Ste v službi, ki vam gre na živce, vas stiska v trebuhu, ko zjutraj vstanete in pomislite na nov delovni dan? Namen life coachinga je, da to odpravite in zasijete v svojem največjem potencialu in sijaju. Life coaching je v Sloveniji manj poznan, saj je malo ljudi odkrilo, da skozi osebno zadovoljstvo in srečo ustvarjajo tudi poslovni uspeh. Naše življenje je namreč razdeljeno v 9 poglavitnih področij, katera moramo dobro obvladovati, da dosežemo ravnovesje, ki se v obliki uspehov odraža na zunaj. V šoli nas zagotovo niso učili, kako moramo obvladovati svoj prosti čas, partnerski odnos in namensko skrbeti za svoje zdravje. Mogoče smo prejeli osnove, nikakor pa nismo specialisti. Specialisti lastnih napak, ki so najdražja in najbolj boleča šola in katere nekateri ponavljajo drugi zopet ne.

Tako kot so drugi coaching-i usmerjeni na naša dejanja, akcije, tako je pristop life coachinga usmerjen na naše misli in posledično na proces, ki ga sprožijo. Kar mislimo, se odraža v naši realnosti. Kar mislimo, to občutimo. In na podlagi občutkov se odločamo. Razumevanje, zakaj smo v neme trenutku sprejeli odločitev tako leži predhodno v naših mislih in občutjih. Obvladovanje misli in občutkov je tako pomembnejše od obvladovanja dejanj.

Tudi life coaching temelji na metodah in preizkušenih postopkih. Eden najbolj poznanih je t.i. Core Energy Coaching Process™. Ko želite spremeniti dejanja nekoga za doseg rezultatov, lahko s klasičnimi coaching metodami hitro pridete do rezultatov. Toda spremembe na tej ravni niso trajnostne, saj naša dejanja še vedno vodijo prikrite misli in čustva, ki s klasičnim coaching-om niso nagovorjene. Brez temeljne spremembe v razmišljanju in čustvovanju, se bodo stranke vrnile k starim načinom razmišljanja, kar bo rezultate na dolgi rok izničilo.

Misli-dejanjaEdina pot do trajne spremembe in eksponentno večjih rezultatov je skozi pomoč posameznikom, da spremenijo način – kako razmišljajo in se čustveno odzivajo. Na ta način jim omogočimo preboj iz omejenega razmišljanja in čustvenega odzivanja v ohrabrujoča prepričanja in v močne ter konsistentne odločitve. S spremembo razmišljanja in odzivanja se spremenijo tudi načini sprejemanja odločitev ter odločitve same.

Lige coaching ni namenjen samo spremembam v zasebnosti, četudi se največ uporablja v prelomnih trenutkih našega življenja (sprememba kariere, odnosti v zakonu in partnerstvu, iskanje službe ali kreacija lastnega posla), temveč spremembam na vseh področjih, vključno s poslovnim.

Z life coachingom se naučimo biti kreatorji svojega življenja in ne njegova posledica, kar je odločilen premik za uspeh na vseh področjih. Naj dodam, da uspeh ne pomeni samo finančne nagrade. Uspeh se lahko kaže v večji radosti, umirjenosti, boljših odnosih in predvsem v večji kreativnosti, ki je, kot vemo, gonilo uspeha.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja